pozadie
Dnes je Utorok 07.decembra 2021, meniny má Ambróz, zajtra bude mať Marína












Opiči koláč. /Monkey bread/

Najnovším hitom internetu je recept na opičí koláč alebo ak chcete trhací chlieb. Dlho som sa obával ho spraviť. Na internete sa trocha líšili recepty. No napokon som sa odhodlal a napokon som spravil. Musim sa ale priznať podstate som skombinoval dva podobne recepty. Keďze som technicky typ, potrebujem presnu konśtantu. A rad idem na istotu. No napokon som teda spravil podľa tychto surovín a postupu. A nelutujem. Koláč bol famozny. Je to síce pracné, ale vysledok stoji za to

INGREDIENCIE /Suroviny/

550g Hladká múka
200 ml mlieka
85g masla / Hera
2 ks Vajičko
1 ks Sušené droždie
1 Čl Soľ
3 PL Cukor / hnedy cukor

Na obalovanie

150 g Masla / Hera
3 Pl Škorice
225g Cukor / hnedy cukor

Postup:

1. Ako prvé si pripravíme kvások. Ja to robievam tak ako ma to naučila mama. Odvážim si múku do nádoby kde budem miesiť cesto. Môžem si ju aj preosiať. Potom do stredu spravím jamku, a nasypem tam 1 lyžicu cukru, vysypem sáčok droždia a zalejem trocha teplého mlieka. Pozor nesmie byť horúce. A takto to nechám chvíľu. Tých cca 15 min – 30 min.
2. Keď je kvások pripravený, tak tam dám ostatne suroviny. No ja najprv rozbijem vajíčko do mlieka. Prilejem Roztopené maslo. Pretrepem to vidličkou a až potom to vylejem k múke. Cele to riadne rukou zamiesim a vypracujem cesto. A necháme nakysnúť aspoň hodinu.
3. Po nakysnutí, vykysnuté cesto rozdelím na menšie bochníky. Na doske ich vyšulam a nasledne sneho budem trhať a robiť guličky.
5. Následne tieto guličky namáčam v roztopenom masle a potom ich obalim v zmesi cukru a škorice.
6. Bábovkovú formu vytriem máaslo. A sem vkladám už spominané guličky. Netlačte veľmi, stačí ich položiť, pri pečení sa zväčšia. Keď máme všetky guľky vo forme asi 3/4, ešte trochu počkáme, aby nakysli. Ked mi zostane roztopene maslo a škorica tak to zmiešam a zmesou prelejem.
7. Dáme to piecť na 35-40 min pri teplote 170°C. Po upečeni nechame to asi 5-7 minut a potom vyklopime. (pozor forma je ešte horúca, nepopálte sa)
4. Koláč nekrájame, ale jednotlivé časti si odtrhneme. Prajem dobrú chuť.